150 skridt tilbage til Horsens

Mille Rubow Vestergård er tilbage i Horsens efter knap et år med butik i København. Mille Rubow Handmade Jewelry drives atter fra privaten, men drømmen om en butik er intakt.

Historien om Mille Rubow Vestergård er ikke historien om horsensianeren, der brændte fingrene i storbyen og nu er tilbage for at slikke sårene. Det kunne ellers umiddelbart se sådan ud.

DSC_1738Flot butik i København K

I august i fjor lå vejen åben for den da 29-årige Mille. Hun kunne holde åbningsreception for sin første, fysiske butik, Mille Rubow Handmade Jewelry i København K. I en flot, nyklassicistisk bygning fra 1778 kunne hendes smykker endelig præsenteres på bedste vis – tæt på både Kultorvet, Købmagergade og Kongens Have. Men der var en detalje, hun og kæresten ikke var klar over.

– Jeg var faktisk gravid, da jeg underskrev lejekontrakten på butikken, men det vidste vi ikke, siger Mille.

Da det nye liv var på vej, ville de gerne tættere på familien i Horsens. De fandt et byhus i Horsens, hvor de kunne bo som familie. Mille regnede i begyndelsen med, at hun kunne beholde butikken i København trods barn og adresse i Horsens.

– Jeg er den typiske optimistiske iværksættertype, der regner med, at alt nok skal lade sig gøre, hvis man vil. Men efter et stykke tid måtte jeg erkende, at der kun er 24 timer i et døgn. Det hang ikke sammen, siger Mille.

DSC_1722150 skridt tilbage

Butikken var lejet sammen med en anden kunsthåndværker, som valgte at fortsætte lejemålet, da Mille måtte vælge en anden vej.

– På nogle måder føler jeg, at jeg har taget 150 skridt tilbage, og at jeg skal begynde forfra. Det gik godt i København, alt var perfekt med butik og værksted, men jeg er i tvivl, om jeg kan gentage succesen i Horsens efter samme opskrift, siger Mille.

For det er et åbent spørgsmål, om der er kunder nok til en specialiseret smykkebutik i Horsens. Huslejen skulle jo gerne kunne hentes hjem på omsætningen, og skønt den udgift må skønnes at være lavere her end i København K, skal det hele gå op. Drømmen er dog ikke opgivet.

– Jeg leder efter en anden kunsthåndværker, som jeg kan dele huslejen med. Det kunne være fantastisk med et åbent værksted med butik, hvor kunderne kan se smykkerne blive til, siger Mille.

DSC_1717Designuddannelse

Hun har stadig webshoppen, og hun leverer stadig smykker til enkelte udvalgte forhandlere fordelt over det meste af landet. Produktionen er henvist til kælderen på hjemadressen.

– Jeg har altid været meget kreativt anlagt, og jeg begyndte allerede med smykkerne, da jeg var i konfirmationsalderen, siger Mille.

Siden prøvede hun forskellige veje i uddannelsessystemet, før hun fandt ud af, at hun skulle satse alt på smykkerne. Hun snuste til den grafiske branche, blev designteknolog og tog en bachelor i ”Visual Fashion Communication”. Endelig tog hun flere smykkekurser og har taget grundforløbet på guldsmedeuddannelsen.

– Jeg er glad for min uddannelsesmæssige baggrund, fordi jeg har været omkring så mange variationer af design. Det er selve formgivningen, der interesserer mig mest, siger Mille.

DSC_1706Sølv, guld og brillanter

Hun laver både kollektioner og unika. Sidstnævnte er typisk forlovelses- og vielsesringe, der ikke må ligne hyldevarerne fra butikkerne. Hun arbejder primært i sølv, men der er også guld i skuffen til unika.

– Det er et prisspørgsmål. Hvis jeg lavede min kollektion i guld, skulle priserne ganges mange gange, afhængig af karat. Jeg vil hellere have en kollektion, der er økonomisk tilgængelig for alle, siger Mille.

Med priser, der begynder omkring en plovmand for en enkel ring i sølv, kan de fleste være med. De dyreste bestanddele af kollektionen er sæt af øreringe med brillanter, der koster tæt på 4000 kroner.

Se mere på hjemmesiden og giv Mille et like på Facebook. Du kan også følge forretningen på Instagram.

bubble