Iværksættereventet EXPO løb i dag af stablen på Learnmark, hvor deltagere fra Skive, Grenaa, Tørring og Horsens dystede om den bedste idé. Vinderen blev lokal.

Bæredygtighed, Virtual Reality og fikse apps var de mest udbredte basiskoncepter blandt de 20 deltagerprojekter på årets EXPO. Det er tredje år, konkurrencen arrangeres som et samarbejde mellem Learnmark i Horsens, Viden Djurs i Grenaa, Skive College og Tørring Gymnasium, og det var Horsens’ tur til at være vært.

Fælles ambitionsniveau

Den socioøkonomiske virksomhedsidé School4You løb med tredjepladsen.

Den socioøkonomiske virksomhedsidé School4You løb med tredjepladsen.

20 iværksætterprojekter blev pitchet for fem dommere, der hver især skulle vurdere fire ideer. Det resulterede i en finalerunde med fem deltagere, hvor hver dommer havde udpeget en finalist.

De fem dommere var virksomhedsudvikler Torben Busk, Karsten Leth fra BusinessHorsens, Alexander Gram Jensen fra SubReader, Sine Martinussen fra Insero og undertegnede fra VI STARTER SGU.

De fem dommere hørte hver fire pitches, der gennemgående lå ret tæt i realisérbarhed og ambitionsniveau. Enkelte idéer var meget jordnære og meget realisérbare, ligesom enkelte allerede var godt i gang med at gøre det til en forretning ved siden af skolearbejdet. Andre var lidt mere højtsvævende og krævede mere fra potentielle interessenter, før projektet blev flyveklart.

Undervejs var der indlæg fra to lokale iværksættere, der begge havde trådt deres iværksætter-barnesko på Learnmark og siden havde opnået stor succes: Alexander Gram Jensen fortalte om vejen fra at bestille dårlige mobilcovers i Kina med videresalg for øje til projektet SubReader, der vandt EM i iværksætteri. Daniel Johannesen fortalte eventyret om Watery, der var startet som en idé på Learnmark, og som for nylig fik investorer i Løvens Hule.

Skive-holdet bag StreamBoks fik en andenplads.

Skive-holdet bag StreamBoks fik en andenplads.

Fem meget forskellige finalister

De fem finalister viste meget godt bredden:

Streamboks fra Skive havde lavet prototypen på en slagfast boks med objektiver og elektronik, som kunne bruges til at streame gymnastikopvisninger og sportskampe i landets mange haller. Idéen er, at arrangementerne dermed bliver mere tilgængelige på afstand, så bedsteforældrene eksempelvis kan følge med på computeren eller deres smartphone, når barnebarnet laver gymnastikopvisning i den anden ende af landet.

Water Counter ville lave en tæller til vandhanen, som kunne kobles på en app, så brugeren kunne få et incitament til at bringe vandforbruget ned.

Metervarer-shoppen ville sælge stofrester, fordi de store stofruller altid ender med nogle rester, det er svært at sælge i konventionelle butikker. Desuden skal hjemmesiden også tilbyde assistance til syopgaver, så stoffet kan leveres som gardiner, puder, duge m.v.

School4You var en socioøkonomisk virksomhed, der vil lave en læringsapp til børn i den tredje verden. Her er nemlig masser af mobiltelefoner med få penge til at sende børnene i skole.

Tredjepladsen gik til School4You, mens andenpladsen blev tildelt Streamboks.

Bedre genbrug af affald fra festivaler

World With NIR vandt årets EXPO-pris.

World With NIR vandt årets EXPO-pris.

Vinderen blev lokale World With Nir, og det samlede dommerpanel var enige om, at projektet med fordel kunne skifte navn til noget mere mundret og forståeligt. Navnet kommer i al sin enkelthed fra teknologien bag, NIR, der kan bruges til at scanne plastic og derigennem bestemme plastictypen. Projektets idé var at bruge denne teknologi til at scanne telte, soveposer m.v. på festivalpladserne og mærke dem under selve festivalen. På festivalens sidste dag skal publikum med præmier animeres til at smide det kasserede telt eller de kasserede plasticmøbler i de rette containere.

De tre vindere, Sofie Nygaard Jørgensen, Nadia Edslev Skovenborg Jørgensen og Simon Egstrøm Grønning, havde været i kontakt med Smuk Fest i Skanderborg, der ikke var afvisende overfor ideen. Festivalen i bøgeskoven brugte 800.000 kroner på at rydde op i 2018, og hvis det kan gøres billigere med en effektiv affaldssortering, er der et potentiale. De største musikfestivaler i Europa samler mere end en halv million deltagere hvert år, så mængden af affald i Skanderborg er blot et lille billede på et ret stort problem.

Vinderne vandt et mentorforløb til en værdi af 15.000 kroner fra Probitas, så de tre, der til daglig går på 2. MFI på Learnmark, får endnu bedre mulighed for at få projektet ud over stepperne.

Kommentarer

kommentarer