Han byggede sin egen bus

Hvordan tjener man penge i en hippiekultur, hvor alle deler alt med alle? Mogens Heller Grabe manøvrerer i open source og er ved at skabe sig en levevej som iværksætter i rebus.fm.

Gav ovenstående indledning absolut ingen mening? Så fortvivl ikke – forfatteren til denne artikel måtte også stille mange spørgsmål, da VI STARTER SGU besøgte Mogens Heller Grabe for en snak om hans produkt og firma, rebus.fm. Heldigvis faldt svarene yderst venligt og yderst tålmodigt. Til alle IT-eksperterne kan der på forhånd undskyldes: Detaljerne i denne artikel vil blive (over)forklaret, så alle læsere forhåbentlig har en chance for at være med.

Mogens er IT-ingeniør, og han manøvrerer i en verden, der kaldes open source. Open source er modstykket til copyright og dyr software – hvis man som programmør laver programmer i open source, er hele konstruktionen til fri afbenyttelse for alle. Og ikke nok med det: Alle kan også tage konstruktionen, ændre lidt hist og her og sælge det som et nyt produkt. I open source er den såkaldte kildekode, der er selve maskinrummet for programmet, frit tilgængelig for kopi og ændringer. Hjemmesidesoftwaren WordPress er et velkendt eksempel på open source. Her skaber mange webbureauer nye hjemmesider ud fra skabelonen ved at ændre i koderne. Der er intet patent, og det koster ikke noget at bruge.

Distribuerede systemer og arkitektur

Mogens Heller Grabe arbejder med det begreb i IT-verdenen, man kan kalde IT-arkitektur – altså hvordan store IT-systemer er konstrueret. Mogens er ekspert i distribuerede systemer, hvilket betyder, at man splitter store og tunge IT-systemer op i flere enheder. Det er godt for den samlede hastighed i databehandlingen, og det betyder naturligvis også noget for driftssikkerheden. Det kan så være en lille enhed, der går ned i ny og næ – ikke hele systemet.

Men når man har disse distribuerede systemer, skal man have en såkaldt servicebus, der sikrer, at systemenhederne taler sammen på den mest optimale måde. Hvis man skal være meget pædagogisk (eller lidt barnlig) kan man egentlig godt sammenligne det med en lille bus, der drøner rundt mellem enhederne for at hente og aflevere små beskeder.

Det er sådan en bus, Mogens har lavet. Rebus.fm er en servicebus til distribuerede systemer, og den er helt gratis at bruge. Man må sågar misbruge den, hvis man lyster.

Automekaniker bygger sin egen bil

Men det var lidt af et tilfælde, at Mogens blev buskonstruktør (ikke konduktør). Han havde i en længere periode arbejdet med en anden servicebus, der også var open source på det tidspunkt, men da manden bag pludselig ville have penge, besluttede Mogens at konstruere sin egen.

- Det var måske lidt som at gå fra at være automekaniker til at bygge sin egen bil, men hvis vi bliver i terminologien, havde jeg allerede bygget flere sæbekassebiler og gokarts, siger Mogens Heller Grabe.

Han kunne kombinere arbejdet som lønmodtager i en konsulentvirksomhed med udviklingsarbejdet, fordi han brugte rebus.fm i sit daglige arbejde og kunne implementere de forbedringer, han fik idé til, når han havde fri.

– Så stod jeg ofte og programmerede på rebus.fm over opvasken, så produktet blev en anelse bedre til næste dag. Det var en perfekt kombination, siger Mogens.

Manden bag den servicebus, han hidtil havde benyttet, var ikke nogen Hr. Hvem Som Helst: Det var israeleren Udi Dahan, der ifølge Mogens er lidt af en legende på markedet for servicebusteknologi. Hans produkt, NServiceBus, var meget benyttet på verdensplan, men det var også ved at have nogle år på bagen. Så da Mogens kom i gang med sin version, rebus.fm, fik Udi øje på ham. IT-programmører har nemlig en pendant til Facebook, siden Github.com, hvor navnlig open source-programmører kan lægge deres produkt ud og få det testet af brugere over hele verden. Her havde Udi tjekket Mogens’ produkt, og det resulterede i en headhunting.

– Han kunne godt lide mit framework (teknisk design, red.),og hans eget produkt havde brug for en optimering, så han hyrede mig ind til at videreudvikle NServiceBus. Men efter nogle måneder savnede jeg mit eget projekt, så vi skiltes i gensidig forståelse, siger Mogens.

Udvikler tillægsydelser

Men nu er Mogens for alvor i gang med kunststykket at gøre et open source-produkt til en levevej. Han har fået en ret god aftale med sin arbejdsplads, software-konsulentvirksomheden d60 i Aarhus, der betyder, at han i første omgang kan supplere med opgaver fra d60 i det omfang, det behøves. Det er jo det praktiske ved arbejde med IT: Mogens kan sagtens arbejde for d60 fra sit skrivebord i kontorfællesskabet Alley87 på Søndergade i Horsens.

For udbredelsen af rebus.fm er efterhånden så stor, at der må være gode muligheder for at sælge tillægsydelser. Han sælger konsulentydelser og support, og han er godt i gang med at udvikle tillægsprogrammer, der også skal tjenes penge på. Programmet Fleetmanager, der kan overvåge processerne i rebus.fm og rapportere hastighederne i databehandlingen, er undervejs.

For potentialet er der. Han har ikke nogen idé om den præcise udbredelse af rebus.fm, men han ved, at programmet blandt andet bruges i flere kraftværker, ligesom det er blevet brugt til pengetransaktioner. Det ligger som en lille og vigtig brik i de gigantiske puslespil, der kaldes IT-systemer. Og de mange tilbagemeldinger via Github.com giver også et meget godt billede af interessen.

– Jeg har fået hundredvis af pull requests, hvilket betyder, at andre brugere sender mig forslag til ændringer i kildekoden. Det er andre programmører, der bruger rebus.fm og som opdager fejl eller udvikler mulige forbedringer. Og de pull requests kommer fra det meste af verden, siger Mogens.

Hippiekulturen

Han kan godt lide den lidt hippie-prægede kultur, hvor alle hjælper alle med at skabe gode og brugbare programmer, som alle bagefter kan bruge. Uden skyggen af grådighed eller kynisme.

Men inden han forsøgte at blive iværksætter, undersøgte han naturligvis muligheden for at leve af rebus.fm. For man kan som bekendt ikke leve alene af at være rar og storsindet.

- Jeg kontaktede 30 store firmaer, som jeg ved bruger rebus.fm for at høre, om de ville være interesserede i at betale for support og konsulenttjenester, og det svarede de samstemmende ja til, siger Mogens.

Gode kunder er allerede i hus. Et stort transportfirma i Belgien betaler f.eks. hver måned for en supporttjeneste, der egentlig bare består i, at de må sende op til fem e-mails om måneden med problemer, der skal løses. Men de har ikke sendt en e-mail endnu. Et stort britisk transportselskab har også købt konsulenttjenester hos Mogens. Det går i den helt rette retning.

– Jeg bliver af og til kontaktet af virksomheder, der har brugt rebus.fm i flere år og som enten bare lige vil sige, at det er et fedt program, jeg har lavet, har spørgsmål eller forslag til ændringer. Så kundegrundlaget udvikles hele tiden, siger Mogens Heller Grabe.

Du kan læse meget mere om rebus.fm på hjemmesiden, og du kan også give Mogens’ iværksætteri et like på Facebook.

Mogens Heller Grabe og rebus.fm holder til i kontorfællesskabet Alley87 på Søndergade.
bubble