Iværksætteri på liv og død

Der var både wow-effekt, humor og gode råd, da Vitus Bering Innovation Park indbød til Future Flight Seminar torsdag. Iværksætteren Habib Frost og hjerneforskeren Troels Kjær holdt oplæg.

Han sprang 7. klasse over, begyndte i gymnasiet som 14-årig og var færdiguddannet læge som 23-årig. Danmarks hidtil yngste. Som 26-årig står han nu i spidsen for sit eget iværksættereventyr, der netop har hentet en investering på 26 millioner kroner hjem. Virksomheden Neurescue skønnes at kunne omsætte for fem-seks milliarder dollar om året indenfor en overskuelig fremtid.

Iværksætteridé fra akutlægebil

Habib Frosts imponerende cv burde brødføde ethvert anløb til mindreværd, selvmedlidenhed og misundelse. Men han fremstod så afbalanceret entusiastisk og ydmyg, da han stod foran deltagerne på Future Flight Seminar, at de fleste vist bare drog et stille suk iblandet et lille ”wow”.

Habib Frost fik ideen til sit iværksætterprojekt, da han var observatør på akutlægebilen i København. En udrykning til en fire måneder gammel pige med hjertestop og en oplevelse med en kvinde i 30’erne, der havde fået hjertestop, efter en blodprop i benet havde bevæget sig op til lungerne. I begge tilfælde var akutlægebilen fremme i tide, men de kunne ikke stille noget op. Begge patienter døde trods en ihærdig og professionel indsats.

Habib læste op på statistikkerne og fandt ud af, at hjertestop på verdensplan dræber flere mennesker i den erhvervsaktive alder end kræft. Mellem syv og ni millioner mennesker dør på verdensplan hvert år af hjertestop, og herhjemme kan man kun redde mellem 10 og 20 pct. For hjertestartere kan ikke redde alle. Og når der ydes hjertemassage, sikrer man kun et blodomløb, der svarer til ca. 25 pct. af det, et fungerende hjerte kan præstere.

Behandling på stedet

En anden metode er en akut ballonfyldning i hovedpulsåren, der mindsker blodgennemstrømningen til underkroppen og samler det ilt- og livgivende blod omkring lunger, hjerte og hjerne. For mens de øvrige organer godt kan overleve flere timer uden ny ilt, ser det anderledes ud for hjernen. Hvis hjernen ikke får ilt i 10 – 15 minutter, er patienten hjernedød. Men denne ballonfyldning har hidtil kun kunnet udføres på et hospital med hjælp fra en CT-scanner, så man er sikker på, at kateteret, som er ført ind via lysken, ligger rigtigt. Men Habib Frosts virksomhed har udviklet et kateter, der fungerer med højteknologiske sensorer. Sensorerne er blevet så små, at de kan være inde i selve kateteret, og teknologien kan fortælle lægen, om kateteret ligger rigtigt, før det fyldes med væske og lukker blodåren. Man kan altså lave denne ballonfyldning på stedet og redde patientens liv. Produktet kan også bruges ved kraftige blødninger efter eksempelvis trafikulykker, knivstik og skudlæsioner, da man kan minimere blodtilførslen til det berørte område.

Købstilbud fra USA

Habib Frost arbejder ihærdigt på at beholde virksomheden i Danmark, da det ellers er kutyme at sælge den type virksomheder til amerikanerne, så snart der er opnået proof of concept. Det har ikke skortet på købstilbud fra USA, men Neurescue er nået så langt, at de kunne frikøbe en investor, der kun ønskede at gøre virksomheden klar til salg.

- Udfordringen bliver, om vi kan opbygge et tilstrækkeligt distributionsnetværk fra Danmark, men vi vil arbejde hårdt på at holde i hvert fald udviklingsafdelingen i Danmark, sagde Habib Frost.

Han regner med, at produktet får en CE-godkendelse og kan tages i anvendelse til efteråret. I 2019 er målet at opnå godkendelse i USA.

Spørg – og sørg for diversitet

Habib havde et par råd med til andre iværksættere. Et af dem var ordet ”spørg” – hvis man overvejer en samarbejdspartner eller investor, skal man spørge.

- Spørg, for selvom du får et afslag, står du ikke dårligere end før. Du risikerer højst status quo, som du jo alligevel opnår ved ikke at spørge. Men du kommer videre, når du spørger, sagde han.

Det andet råd var diversitet.

– Diversitet er vigtigt, når du sammensætter et team. Vi var aldrig nået så langt, hvis vi havde været en gruppe af læger, der stod bag. Du skal omgive dig med andre typer end dig selv, for det sikrer en langt større udviklingspotentiale, sagde han.

Dernæst pointerede han, at innovation og forskning er meget forskelligt – ved førstnævnte har man fastsat udkommet på forhånd, mens alle veje omvendt er åbne, når man forsker. Endelig udnævnte han timing som den væsentligste faktor for Neurescues succes – for få år siden fyldte de sensorer, teknologien gør brug af, noget i nærheden af en sukkerknald; i dag fylder samme teknologi en enkelt kubikmillimeter.

Habib Frost afsluttede med at tænde et lille lys for optimismen.

– Der er ikke noget, der rigtig kan skræmme mig. Både krige, folkevandringer og billedet af den første mand på månen er menneskeskabte. Vi har både det værste og det bedste i os. Alle problemerne og alle de muligheder, der også kommer, sagde Habib Frost.

Træn din hjerne

Det handlede også om muligheder, da hjerneforskeren Troels Kjær indtog scenen. Han har skrevet et par bøger med udgangspunkt i hjernetræning – for ligesom vi kan træne vores biceps til at blive større, kan vi faktisk også træne hjernen større. Fysisk drejer det sig dog højst om en halv millimeter tykkere hjernebark, bedyrede han, men på det mentale plan kan hjernetræning give mere overskud og formentlig udsætte demens.

Han viste nogle forskningseksempler, der dokumenterede, at hjernens formåen dykkede med lynets hast, når den ikke blev brugt. Til gengæld kom den hurtigt op i omdrejninger igen, når forsøgspersonerne gjorde en indsats.

Træn en halv time om dagen

Han tog udgangspunkt i et projekt med skuespilleren Mikael Birkkjær, som er dokumenteret i den ene af de føromtalte, to bøger. Her skulle skuespilleren åbne en lille konvolut to gange om dagen i en forsøgsperiode. I konvolutterne var forskellige typer hjernegymnastik. Han skulle blandt andet lave hovedregning, huske ord, ordne værdier i rækkefølge og mange andre lignende opgaver. Det tog omkring et kvarter hver gang – altså godt en halv time om dagen. Tests undervejs viste, at hans evne til at huske og regne blev markant forbedret.

- Hvis du løser en masse sudoku, bliver du god til sudoku. Men hjernen kan så mange andre ting. Det vigtigste er, at du hele tiden gør tingene lidt anderledes, sagde Troels Kjær.

Hjernetræning kan også være at træne opmærksomhed med en Find Holger-bog, lære nogle gloser på et fremmed sprog, lære at spille på et instrument, forsøge at huske en indkøbsseddel ved at parre ordene, udregne, hvor mange meter i sekundet, din bil bevæger sig med 50 km/t o.s.v. – det vigtigste er, at du ikke bruger lommeregner eller papir; det hele skal foregå i hovedet.

– Hvis det skal batte noget, skal du sørge for at sværhedsgraden er sådan, at du måske fejler i 30 pct. af tilfældene. Det skal ikke være for nemt, men det skal heller ikke være så svært, at du mister motivationen, sagde Troels Kjær.

bubble