Sansepude fra Klakring på vej til Asien

Iværksætterne Anders Hansen og Toni Marquard fra Klakring har succes med den interaktive sansepude inmu, der er på vej ud på markederne i både Europa og Asien.

Det hele begyndte bare med en idé under en telefonsamtale i 2015. Toni Marquards mor led af demens, så hun havde sin daglige gang på demensafsnittet. Under en telefonsamtale om noget helt andet dukkede tankerne om en interaktiv sansepude første gang op.

– Som nær pårørende til en dement vader du i problemer, der skal løses. Tanken om en interaktiv pude, der kunne give tryghed, ro og værdighed, dukkede pludselig op i hovedet, siger Toni Marquard.

Hendes mand, Anders Hansen, har den faglige ballast, der kunne gøre ideen til virkelighed. Anders er uddannet softwareingeniør, og han havde allerede flere succesfulde iværksætterprojekter bag sig. Han havde netop solgt ét af sine firmaer, så der var både kapital og tid til et nyt projekt.

inmu_2Interaktiv musik

De udviklede en interaktiv pude med instrumental musik. Musikken er interaktiv, hvilket betyder, at håndteringen af puden bestemmer hvordan musikken udvikler sig. Der sidder en kraftig processor i pudens elektronik, og en algoritme komponerer så at sige musikken efter pudens brug. Bløde strøg på puden giver meditativ, stille musik, mens voldsommere håndtering kan høres i musikkens tempo og styrke. Samtidig forplanter musikken sig som beroligende vibrationer i puden. Brugeren vil sjældent høre nøjagtig det samme stykke musik, fordi enhver detalje i håndteringen af puden gengives i musikken. Den reagerer på en ny brug i løbet af få sekunder. Al elektronikken sidder inde i puden, og der er ingen knapper, WiFi-forbindelse eller tilhørende app. Der er kun et stik bag en lynlås, så puden kan lades op ca. hver tredje uge.

Musikken er komponeret af Asger Steenholdt, der af flere huskes som guitarist i Big Fat Snake, men som i mange år desuden har beskæftiget sig med både meditativ og interaktiv musik.

Puden fås i foreløbig to varianter: Én til at give ro, inmuRELAX, og én til dans og leg, inmuDANCE. Førstnævnte er beklædt med et blødt, ensartet tekstil, mens sidstnævnte har flere taktile effekter, herunder tre meget forskellige tekstiler og langt mere knald på farverne.

Opsøgende arbejde

Anders og Toni har selv opsøgt plejecentre over hele landet for at få puden testet. De brugte også midler på at hyre demenskonsulenter under udviklingsfasen, så de kunne få øje på styrker og svagheder ved produktet. Det har været en kringlet og besværlig vej, der nærmest kun var mulig, fordi de selv havde midlerne til det. For de steder, hvor de kom ind, var præmissen som oftest, at de ville låne et antal puder til test. Kvaliteten af den test kunne samtidig variere meget. For nogle gange glemte man i hverdagens jag at tage dem i brug, så de i stedet lå og samlede støv. Det var skuffende, når de kostbare puder kunne have været afprøvet et andet sted. Anders Hansen er opmærksom på, at det kunne være langt værre.

– Vores puder er jo ikke så dyre. Det var langt værre, hvis man f.eks. stod med et produkt til 100.000 kroner, som skulle testes ti eller tyve forskellige steder. Det kræver nogle ret store investeringer, siger han.

Gode eksportmuligheder

Der er god grund til at hjælpe iværksættere inden for velfærdsteknologi. Det er et marked i hastig vækst, og eksportmulighederne er store. Inmu-puden er på vej ind på markeder i både Europa, Norden og Asien. Anders Hansen har lige været på messe i Asien, hvor puden har fået distributør i både Hong Kong, Taiwan, Korea og Japan. ”Made in Denmark” er ifølge Anders Hansen et kvalitetsstempel i Asien, og interessen er enorm.

Sidste år blev designet belønnet med en pris fra Danish Design Award.

Succesen på de udenlandske markeder er nødvendig for at få de penge hjem, som der er investeret i udviklingen. For puden er udelukkende udviklet for egne midler. Mens interessen fra udlandet tager til i styrke, er der også andet, der glæder i hverdagen.

– Vi er flere gange blevet kontaktet af pårørende til demente. De har fortalt, at puden gav den demente glimtet tilbage i øjnene, så de følte en eller anden form for kontakt, før de skulle tage afsked. Den slags varmer, for det var blandt andet det, vi ville med den pude, siger Toni Marquard.

Du kan læse mere om puden på hjemmesiden.

bubble