Udvalget af alkoholiserede drikke er stort, og især ciderkategorien er veletableret her i Danmark, men nu har to unge gutter valgt at udvide danskernes valgmuligheder og præsenterer Danmarks nok første og hidtil eneste danske premixed bottled cocktails. 

Nohrlund Cocktails er “hjemme”lavet ud fra de bedste råvarer, og, må vi nok tilføje, en masse sved, vilje og kærlighed til produktet og iværksætterdrømmen. 

Navngivet efter sommerhus på fyn

Nohrlund Bottled Cocktails, som er virksomhedens fulde navn, er skabt af Søren Aamand og Anders Houmann sammen med tre andre gutter. Søren og Anders har begge stor kærlighed til cocktailbranchen – før Nohrlund eventyret var de en del af virksomheden, Bargruppen, som laver store cocktailevents i forbindelse med bryllupper, firmafester, koncerter osv. Og det var netop et stort event, hvor de skulle lave cocktails til 3-4000 mennesker, som startede hele eventyret.

“Vi spurgte os selv: hvordan kan vi sikre os, at vi kan servicere 3-4000 mennesker hurtigt, at de får samme standard, samme oplevelse, uanset om der er lidt eller meget travlt i baren, og uanset hvilken bartender det er.”

Og svaret på dette var, at putte de lækre cocktails på flaske. Det var i et sommerhus på Fyn ved navn Nohrlund, deraf virksomhedens navn, at den idé blev født og udviklet.

– Vi lancerede de nye cocktails til eventet og havde taget en beslutning om, at hvis det blev taget godt imod, så ville vi arbejde videre med det, og hvis ikke, så ville vi lægge det på hylden. Det viste sig dog at være en utrolig stor succes, og derfor kørte vi videre med projektet, fortæller Søren.

Efter et halvt års udvikling fandt de frem til de helt rette ingredienser og de helt rigtige metoder, hvormed de kunne skabe tre lækre cocktails, som i januar 2015 stod klar til salg. Og siden da er det gået stærkt! I sommer flyttede de ind i lokaler på Horsens’ havn, dermed fik de mulighed for at øge produktionen, og det var nødvendigt, for Nohrlund er efterspurgt. Mangen en festival/koncertgænger har nydt en Nohrlund Cocktail henover sommeren.

Det må kunne gøres bedre

Til spørgsmålet “Har I før Nohrlund tænkt, at I skulle være iværksættere”, griner de og svarer, næsten i kor, ja.

For dem begge er Nohrlund deres fjerde iværksætterprojekt. Søren startede sit første projekt som 17 årig og Anders som 18 årig. Derfor lå det heller ikke fjernt for dem at springe ud i endnu et iværksættereventyr.

– Da vi havde testet, at der var et marked, og at folk tog rigtig godt imod det – jamen så var det relativt nemt at tage skridtet og starte en virksomhed op, fortæller Søren.

– Jeg tror, at vi begge to har søgt efter noget, der var både skalerbart, men også et produkt, som man kunne stå inde for, og som man gerne ville gå all in på, tilføjer Anders.

Både Anders og Søren har studeret ved siden af – lige nu holder Søren dog orlov fra studiet, mens Anders hårdnakket forsøger at få skrevet speciale ved siden af det hæsblæsende iværksætteri.

Når Søren og Anders fortæller deres iværksætterhistorie med Nohrlund Bottled Cocktails, er der ingen tvivl om, at de brænder for det. Både for virksomheden, iværksætteriet og selvfølgelig cocktails. Og netop kærligheden til cocktailbranchen er, ifølge Søren, en stor del af motivationen bag deres iværksætteri.

“Jeg vil ikke bruge ordet brancheskadet, men det er lidt derhen af – det er svært at gå til et event, på en restaurant eller en bar og ikke tænke; jeg ville nok have gjort det anderledes, eller det her ved jeg, at jeg kunne gøre bedre. At bevise at det kan gøres bedre, at hæve standarden, at være med til at skabe noget nyt, og at være med til at sætte dagsordnen for den branche, man virkelig godt kan lide, det er det, der driver mig rigtig meget – at jeg tænker; det her må kunne gøres bedre og anderledes.”

Lever i jobbet

De værdsætter deres frihed – at der ikke er nogen konkrete arbejdsgange, procedurer eller processer, men at de kan gøre, hvad der giver mening, når det giver mening. Dog påpeger de også, at frihed til selv at bestemme sin arbejdstid, gør, at man arbejder hele tiden, hvilket måske ikke altid er lige positivt.

Uanset hvad, så er det stensikkert, at Søren og Anders lever og ånder for Nohrlund, men spørger man dem, hvad den største glæde ved Nohrlund er, så er det alle de drikkeglade mennesker derude, som nyder Nohrlund Bottled Cocktails.

– At komme ud og se at forbrugeren kan lide vores produkt, det er helt vildt fantastisk. Vi har pushet det rigtig meget, så typisk har vi selv været der, og så ved folk, at det er vores produkt, hvilket gør, at de mange gange snakker pænere om det. Men at gå ind på en bar og se helt tilfældige mennesker drikke og nyde ens produkt, det synes jeg er vildt fedt, lyder det fra Anders.

En anden glæde og bestemt også en stor motivation, fortæller Anders, er, at være tæt på værdiskabelsen – der hvor tingene rent faktisk sker.Nohrlund Cocktails - artikel på vistartersgu.dk

– Jeg har oplevet i tidligere jobs, at der er utrolig langt fra idé til handling. Det er selvfølgelig nogle hårde beslutninger, vi sidder med nu, og nogle som har store konsekvenser, men det gør også, at man på en eller anden måde føler, at man lever i jobbet – man gør virkelig en forskel hver dag.

Og de store beslutninger har der været nok af, især når man står overfor at skulle skabe og definere en helt ny kategori indenfor alkoholiske drikke i Danmark.

– Der findes kategorierne; vin, øl og cider, men premixed cocktails, som den her går ind under, er jo ikke rigtig en kategori i Danmark, endnu. Så at skulle gå ind og være den første bottled cocktail – hvordan skal den så se ud, hvordan reklamerer man for den, hvordan skal hele brandet være? At skulle gå en helt ny vej og få forbrugeren til at forstå, at det her er den samme cocktail, som vi normalt laver inde bag baren, nu er den bare kommet på flaske, så vi har gjort det nemmere for dig. Heldigvis forstår folk det med det samme, men det har da været en udfordring, fortæller Søren.

Dobbeltguld til Nohrlund Bottled Cocktails

Udtrykket “All good things comes to those who wait” er bestemt ikke gældende indenfor iværksætteri. Her er det benhårdt arbejde, dedikation og vilje, der skaber “all the good things”, og de tre ting har Søren og Anders bestemt lagt i Nohrlund.

De to iværksættere hviler bestemt ikke på laurbærerne og har på den korte tid, Nohrlund har eksisteret, formået at komme helt ud over landegrænserne. I marts, kun to måneder efter de officielt lancerede Nohrlund, stillede de op i verdens største spiritus konkurrence i San Fransisco. De to herre stillede op i kategorien Premixed Cocktails, hvor brands fra hele verden deltog. I konkurrencen blev de tre cocktails individuelt bedømt af sommelier, kokke og andre dygtige “smagsløg”, hvorefter der blev givet point – fik man nok point kunne man få en medalje, og dem var der fire af – bronze, sølv, guld og dobbelt guld.

– Der var en hel del, som overhovedet ikke fik nogen medaljer, så var der flere der fik bronze. Vi var så heldige at få sølv for den hvide, som de eneste fik vi guld for den gule, og igen som de eneste fik vi dobbelt guld for den røde – den gives kun til produkter, de synes er ekstraordinære. Så den gule og den røde er faktisk kåret til verdens bedste premixed cocktails, fortæller Søren med et smil.

Og smilet forstår man jo godt, det er ret sejt! Det var selv sagt et kæmpe selvtillidsboost for de to herre.

– Vores strategi og den måde vi tænkte produktet på blev også lavet lidt om, efter vi vandt den konkurrence. Det gav os i hvert fald en anden selvtillid med produktet. Det blev rent faktisk bekræftet på verdensplan, at det smagte godt – det var super interessant, lyder det fra Anders.

Fordi de vandt dobbelt guld blev de inviteret til USA, hvor de får muligheden for at præsentere deres produkter til importører og indkøbere fra hoteller, barer, restauranter osv.

Søren og Anders er godt klar over, at den lille fabrik på havnen på ingen måde kan servicere det amerikanske marked, men man takker på ingen måde nej til sådan en mulighed. De ser det som en slags lottokupon.

– Næste år er det jo ikke sikkert, at vi laver verdens bedste cocktail. Så vi bliver nødt til at smede, mens jernet er varmt. Så vi tager derover og sår frøene. Derefter kan vi begynde at se, hvad der er af muligheder, men det er vigtigt for os at være meget selektive. Det er lidt som en lottokupon – vi aner ikke, hvad der kommer til at ske derovre, men vi forsøger at tage det meget stille og roligt, fortæller Anders.

Nohrlund Cocktails - artikel på vistartersgu.dkOg der er Søren netop kommet hjem fra! Anders blev hjemme, for det har bestemt heller ikke stået stille her i Danmark. Den 16. oktober serverede de cocktails til P3 Guld – ja, hvad bedre end at servere GULDvindende cocktails til P3 GULD. Og senest har de serveret en limited addition cocktail i forbindelse med James Bond Premieren i sidste uge.

Men hvordan gik det så derovre i USA? Vi formåede at fange en meget travl Søren, inden udgivelsen af denne artikel:

– På de fem uger jeg var derovre, rejste vi rundt i syv forskellige byer. I hver by var der et arrangement for alle i de forskellige kategorier, der havde vundet dobbelt guld. Her præsenterede vi alle vores produkter for en masse importører, eksportører osv. Generelt, når jeg præsenterede casen, var folk skeptiske, lige indtil de smagte det, så kunne de sagtens se, hvorfor vi vandt dobbelt guld. Vi fik bekræftet, at det vi kan med Nohrlund herhjemme i den kategori, det kan vi også derovre. Amerikanerne kan gode lide vores produkt, historien bag og de rene råvarer, men om man kommer til at købe Nohrlund i USA er et stort puslespil, der skal lægges. Så det kan jeg ikke svare på, men vi er meget glade for al den positivitet, vi mødte derovre.

Hvorfor skal dit CVR nummer blive en succes?

Som altid beder vi iværksætterne om et par gode råd, som vi kan give videre. Og de to herre havde bestemt en masse at sige. Ja så meget at vi desværre ikke kunne have det hele med her. Så I får de to bedste.

1.Man skal selv være villig til at tage handskerne på og gå ned i maskinrummet. Anders og jeg havde på et tidspunkt fire dage i træk, hvor vi sov hernede på en luftmadras for at kunne følge med. Vi sov nogle timer om natten, og ellers så var det bare at producere og producere. Så man skal være klar til at være den, der står og er fuldstændig svedig, beskidt og klam og ikke har været i bad i flere dage, for at tingene kan lade sig gøre, fortæller Søren.

“2. Et godt råd er også, at man skal gøre op med sig selv, hvad det er for et billede af en iværksætter man gerne vil være? Hvad er det for en idé, man har om iværksætteri. Jeg møder rigtig mange, der gerne vil være iværksættere, for så tjener man millioner – det er også motivation, ingen tvivl om det, men man skal bare vide, at de ting koster rigtig meget arbejde, og dem, der ikke er villig til at opgive alt for det, de er ikke klar til at være iværksættere. Det er nemlig vigtigt at få en realistisk forståelse af, hvad det vil sige at være iværksætter, for ud af de mange milioner CVR numre, som bliver udklækket hvert år, så er det altså de færreste, der bliver en succes. Så hvorfor er det lige præcis, at dit CVR nummer skal blive en succes,” spørger Anders.

- Vi laver faktisk det hele selv

Selvom produktionen foregår i Horsens, bor hverken Søren eller Anders i byen. Faktisk bor Søren i Aarhus og Anders i hovedstaden, men det virker bestemt ikke til at være det store problem for samarbejdet. De komplementerer hinanden godt – som Søren, med et skævt smil, beskriver det: “Anders er rigtig god til alt det med tal, excel og økonomi – det tager han sig af, og så bilder jeg mig selv ind, at jeg tager mig af nogle andre ting.”

Selvom samarbejdet kører, som det skal, valgte de dog i sommers at ansætte en deltids ungdomsarbejder for at lette dem for nogen af de praktiske opgaver, for ja, de to herre laver faktisk DET HELE selv. Og det mærkes bestemt også på Søren og Anders, at de har rigtig travlt – produktionen skal jo følge med salget! Men Søren påpeger også vigtigheden i at være en del af alle virksomhedens processer.

– Jeg kan rigtig godt lide at have den fulde forståelse for hele processen i virksomheden – hvordan alt hænger sammen. Det giver også en troværdighed, hvilket vi kan mærke på folk, når vi kommer ud. Mange gange tager det 2 eller 3 gange at overbevise folk om, at vi selv laver det. Vi laver faktisk det hele selv, selvom vi også står i baren i hvid skjorte og er pæn osv., så står vi også i køkkenet og koger, rører og alle mulige andre ting, fortæller Søren.

Selve kategorien premixed cocktails er faktisk relativt stor på verdensplan, især i USA og Sydeuropa, men ikke i Danmark – det virker dog til at Nohrlund Cocktails nok skal lave om på dette. Det bliver spændende at se, hvad fremtiden bringer dem. De har selvfølgelig en masse idéer og ting, de gerne vil, f.eks. en julevariant, ja, nu må vi se.

VI STARTER SGU ønsker dem i hvert fald held og lykke med det hele – vi er glade for, at de valgte at slå sig ned på havnen i Horsens.

Er du også blevet vild med Nohrlund Bottled Cocktails, så kan du følge dem på facebook her, og tjekke deres hjemmeside ud her.

Fotos af Jacob Lund

Kommentarer

kommentarer